"Koira, kenen kanssa tulen kurssille, on 5v espanjanvesikoira. Tyypillinen käyttäytyminen on arkuus, sisäänpäin vetäytyminen, ei sosiaalinen, innokas treenaaja, vauhdikas agiliiraaja...jne." Näillä sanoilla ilmoitin Rosan Vappu Alatalon pitämälle kurssille. Olen aina ollut vähän huolissani siitä, kun se ei osaa leikkiä, vai onko niin, että minä en osaa leikkiä Rosan kanssa. Tältä kurssilta olin päättänyt saada leikkiavaimet treeneihin, ja tulihan niitä oikein iso paketillinen.
Heti aluksi, ennenkuin olin ehtinyt majoittautua takariville, eräs naisihminen halusi tulla tutustumaan Rosaan. Pian selvisi, että hän oli kouluttaja ja halusi tutustua Rosaan ennenkuin yhteinen treeni alkaisi. Siinä vaiheessa huomasin, että pussillinen lihapullia oli jäänyt jääkaappiin ja taskussa olevat kuivat namit eivät Rosalle kelvanneet. Onneksi "naapurilla" oli nakkia ja possunsydäntä lainata, jotta pikainen tutustuminen saatiin käyntiin. Rosa pyöri ja hyöri ja oli kuin vierasta ihmistä ei meidän läheisyydessä olisikaan. Se haki vain multa kontaktia. Onni koko touhussa oli, että olimme koirakoulu Heiluvan Hännän tiloissa ja pystyin ostamaan pussillisen possunsydäntä tulevaa koitosta varten.
Luennon jälkeen alkoi käytännön harjoittelu. Ensimmäisellä koiralla oli hieman vaikeuksia pysyä paikoillaan ja lääkkeeksi opetettiin namilla palkkaaminen. Ohjaaja istahti lattialle, antoi koiralle käskyn mennä maahan ja heitti neljästi namia nenän eteen. Viidennen namin hän heitti kauemmaksi samalla antaen vapaa -käskyn. Tätä harjoitusta he tekivät muutamia kertoja aina vaihdellen paikkamakuuaikaa lyhyempänä tai pidempänä. Seuraavaksi olikin jo meidän vuoro.
"Mitä te haluatte oppia?" "Mä haluun, et Rosa oppii leikkimään" vastasin. "Mitä leluja sulla on mukana?" Kaivoin taskustani vanhoista sukista kyhätyn vetolelun ja tennarin. Sitten tulikin jo ensimmäinen vinkki. Kun koiraa opetetaan leikkimään, on leluja oltava aina kaksi samanlaista. Koska mulla oli vain yksi tennari, saimme lainaksi yleisöstä narun päässä olevan treenipalkkapallon. Näistä Rosa sai valita mieluisamman ja sehän oli tennari. Tennarista siis tuli palkkapallo ja narun jatkeena oleva pallo oli treenipallo. Treeni kulki siis niin, että narupalloa heitettiin kauemmaksi ja kun Rosa haki sen ja lähti tuomaan kohti, nykäsin taskustani tennarin ja heitin sen Rosalle palkaksi hyvästä työstä. Näin treenasimme hetken vaihdellen palkkausmatkaa lopulta yrittäen saada treenipalloa kädelle asti.
Treeniaikaa jokaisella oli 30 minuuttia ja Rosalla oli sinä aikana pari taukoa. Tauolla pyysin Rosan vierelleni lepoasentoon, mutta tämä ei ollutkaan oikea vaihtoehto. Oikea keino koira laittaa tauolle, on kytkeä se lyhyeeseen löysään remmiin tai sitten pitää pannasta kiinni.Siispä Rosaa pidettiin pannasta kiinni. Viimeisen tauon jälkeen Rosa alkoi näyttää väsymisen merkkejä ja vain juoksenteli pitkin huonetta. Mutta koska kyse oli treenitilanteesta, pyrimme siihen, että Rosa tekisi edes jotain. Sille heitettiin treenipalloa kohti, poispäin, lattiaan pompottaen jne yrittäen saada sitä innostumaan pallosta. Jossain vaiheessa Rosa heräsi unikoomasta, kävi koskettamassa palloa ja niin sille heitettiin tennari palkaksi ja meidän vuoro oli ohi. Kommenttina ohjaajalta mieluisin taisi olla, että Rosa on reipas ja avoin ahkera treenaaja. Ei siis ollenkaan sellainen, jollaiseksi sen olin kuvitellut =). Vieras ihminen sai sitä kosketella ja taputella. Yritin kyllä selitellä, että tämä on hyvin ainutlaatuista, mutta selitys ei mennyt läpi...
Koska en raaskinut Rosaa laittaa enää häkkiin (lue se ei osaa olla siellä), en päässyt kunnolla katsomaan muiden treenejä, mutta monta vinkkiä sain puolella korvalla kuunneltuna. Tässä muutama:
- Miten aloitetaan kontaktien ottaminen: Talutin kiedotaan ohjaajan ympärille, ohjaaja lähtee kävelemään ja kun koira juoksee ottamaan kontaktia, se palkataan leikillä. Tämän jälkeen apuohjaaja ottaa liinan käteensä ja ohjaaja menee piiloon. Koira saa etsiä omistajansa ja onnistuneen kontaktihaun jälkeen leikitään.
- Jäätynyt koira: Koiran kanssa on tehtävä jotain, mitä se osaa ja palkata siitä iloisesti. Ohjaajan on osattava rentouttaa itsensä, sillä jännittynyt ohjaaja saattaa olla syy koiran jäätyneeseen tilanteeseen.
- Jos koira ei osaa leikkiä, anna koiran valita mieleisensä lelu. Ohjaaja ei saa leikkiessään juosta jännittyneenä, vaan rentona. Koiran perässä ei saa juosta, vaan annetaan koiran ottaa kontaktia ohjaajaan.
- Kiitos, eli irti -komento voidaan sanoa koska vain, pääasia, että leikki jatkuu.
- Kouluttaessa koiran on annettava tehdä rauhassa työtä. Eräs esimerkki oli, että peitto heitettiin lattialle. Koira oli toisella puolella ja ohjaaja toisella puolella. Ohjaaja heitti namin peitolle ja koira astui peitolle. Heti perään peitolle menosta palkattiin vielä kolmella namilla ja viides heitettiin ohjaajasta poispäin. Näin sekä koira että ohjaaja vaihtoivat puolta. Missään vaiheessa, kun koira etsii peitolta namia, sitä ei saa mennä auttamaan, vaan sen on annettava tehdä rauhassa työtä.
- Jos koira pelkää vieraan ihmisen koskettamista, sille annetaan superherkkua samalla, kun omistaja sitä koskettaa. Tämän jälkeen omistaja antaa namia ja vieras koskettaa.
- Jos koira osoittaa agressiivisen merkkejä toista koiraa kohtaan, laitetaan vieras koira ihmismuurin / esteen taakse piiloon. Kun koira tulee esiin, palkataan agressiivista /pelokasta koiraa herkkunameilla siitä, että se ottaa katsekontaktin vieraaseen murisematta ja haukkumatta. Palkan pitää tulla niin nopeasti, että koira ei ehti näyttää agressiivisia merkkejä. Jos ehtii, koira viedään ohjaajan selän taakse ja kohta yritetään uudelleen aina niin kauan, että tulee onnistuneita suorituksia. Treeniä tehdään hetken ja sitten vieras koira viedään piiloon. Tauon jälkeen vieraan koiran voi vaihtaa toiseen.
- Älä koskaan kumarru koiran yli leikkiessä. Vrt. saalistaminen.
- Kun koira komentaa, ei sille anneta huomiota, ei käskyjä, vaan rauhoitetaan se pannasta pitämällä kiinni.
- Agitreenien starttikomento; sekä ohjaaja että koira ovat vierekkäin ohjaajan pidellessä pannasta kiinni ja samalla heittäen lelun kauemmaksi. Koira odottaa ja käskyn kuultuaan juostaan kilpaa lelulle. Kun käsky alkaa koiralle olla tuttu, pystytään koira jättämään yksin ja itse mennään kauemmaksi, jolloin tulee lähemmäksi lelua. Koiran on ODOTETTAVA lähtökäskyä, ennenkuin voi jälleen juosta kilpaa lelulle. Palkaksi koira saa aina kivan yhteisen leikin ohjaajan kanssa.
- Luoksetulo harjoituksia satoja ennen vuoden ikää!
Läksyksi jokainen sai tehdä palkkauslistan omasta koirastaan. Mikä on sen henkilökohtainen arvojärjestys;
1. syötävä
2. esineet
3. toiminnot
Jokaista aihealuetta on oltava 5-10, jota koira tekee;
1. milloin ja missä vain toimii
2. useimmiten
3. ei milloinkaan, suurin surminkaan.
Tämä on vielä vaiheessa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti