Roope ja Rosa

Roope ja Rosa

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Agin ongelmapäivitys, osa 100...?

Agi on ihana laji, vaikkakin sen kanssa saa koko ajan painia, että mikä meni vikaan ja missä tuli täydellinen onnistuminen. "Yksin" treenatessa ongelmana tulee usein, että vastausta ei löydy. Kyllähän kaikenmaailman selityksiä tulee, mutta ei oikeaa oppia. On siis aika jälleen kaivaa esiin aikoinani saama kirjallinen palaute viime talven treeneistä.

Yksi ehkä suurin ongelma Roopen kohdalla on sen motivointi. Se tykkää agista, mutta ei mun tavasta treenata. Se saattaa vetää innolla radan läpi yhden kerran, mutta ei enää toista. Kun tänään puheenaiheena oli virheet ja radalla palkkaaminen, tajusin, että mähän vedän radan kerralla ja palkkaan vasta radan päädyttyä. Niinpä tänään keskityin Roopen kohdalla pelkästään motivointiin ja palkkaamiseen ja heti sain ihan toisenlaisen koiran käsiini. Se löysi jostain treeni-intoa ja ensimmäisen kerran piiiiitkäääään aikaan mulle tuli tunne, että se olisi ollut innokas jatkamaan harjoittelua, vaikka piti mennä seinäruusuksi.

Rataharjoitteena oli kontaktit. Roopen kanssa ekalla kierroksella vedin jälleen kerran koko radan putkeen. Viimeisenä esteenä oli A ja sen suorituksen jälkeen tajusin, että ratasuoritus oli täydellinen, paitsi A. Eli missään nimessä en voinut kertoa Roopelle, että A meni poskelleen. Siispä kehuin Roopea ja leikin sen kanssa. Tämän jälkeen pätkäsin rataa niin, että menimme vain putken ja A:n. Sain Roopelta täydellisen suorituksen ja pääsin revittämään sen kanssa kunnolla. Sen jälkeen otimme estepätkät jälleen onnistuneesti. Tähän oli hyvä päättää rata ja laittaa koira vaihtoon.

Rosan kanssa agi on niin paljon vaivattomampaa. Se vetää innokkaasti koko radan 100%:n keskittymisellä, eikä hötkyttele muuta. Vaikka sen kuori näyttää tyynen rauhalliselta, on se silti tavattoman innokas ja täysillä tekemässä töitä. Sen kanssa huomaa paljon helpommin palkkaus- sekä kiihdytyskohdat, leikkiminen taas ei niin ole Rosan juttu. Sille riittää, kun heittää palloa.

Mitä sanoo palautteeni motivointi kyvyistäni:

- Käytät pääasiassa palkkaamiseen pelkkää namia ja ääntäsi.

Miten olen tästä kehittynyt. Olen jo vuosi sitten osannut käyttää ääntäni saadakseni oikean suorituksen merkattua. Ääni on edelleen mulla käytössä ja joskus luulen, että innostun jopa liian kovaääniseksi. Tämä siis on kondiksessa. Mutta en enää käytä namia palkkana, ainoastaan silloin, kun haluan koiran tuovan pallopalkan mulle takaisin. Tai silloin, kun harjoittelen yhden esteen suoritusta, esim. kontaktit, pöytä tai kepit.

Sannan palautteen mukaan leikki joko leluilla tai ilman ovat parasta motivointia koiralle, sekä oman kehon ja liikkeiden käyttö. Tästä sainkin idean ensi tiistain treeniin, leikkiminen koiran kanssa ilman leluja.

- Koiran ja ohjaajan suhde

Palautteen mukaan koirillani ja minulla on hyvä suhde. Meistä näkee, että vietän paljon aikaani koirieni kanssa. Tämä on totta. Joskus vain Roopen kanssa olen aivan ihmeissäni, että miten ihmeessä saisin siihen intoa tai työntekemisen riemua. Kun Roope päättää, että ei kiinnosta, niin sitten sitä ei todellakaan kiinnosta. Rosan kiinnostus ei vielä koskaan ole sammunut, joten siltä osin vesikoira on helppo rotu =).

- Eri ohjauskeinojen suhde ( ääni, liike, kädet, vauhti) sekä ohjaustekniikka.

Vuosi sitten mulla on ollut ohjaamisen perusteet hallinnassa, mutta etukäteissuunnittelun kanssa on ollut hieman toivomisen varaa. Tiedän, että agissa radan suorittaminen ilman koiraa on tärkeintä, mikäli haluaa saavuttaa onnistuneen suorituksen. Tässä olen petrannut ja potkinut itseäni persauksille. Mutta edelleen radan puolessa välissä unohdan, mihin mun piti mennä ja mitä tehdä. Tempo ja sen vaihtelut ovat olleet aikaisemmin kateissa, mutta mielestäni tänä päivänä olen aika paljon kiinnittänyt huomiota eri askellajeihin; pikkuaskel, harppominen, kova juoksu ja rauhallinen löntystäminen. Enää en pysähdy paikoilleni ja ihmettele, miksi koira pysähtyy... =).

Palautteen lopussa on ehkä koko kaksisivuisen tekstin tärkein lause: Kiinnitä huomiota erityisesti siihen, että aina harjoitellessasi tekemisessä on myös tavoitesuoritus (tietty suoritustapa, esteiden oikea järjestys jne.) mielessä.

Näillä ohjeilla mennään ja toivottavasti eteenpäin =).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti