Roope ja Rosa

Roope ja Rosa

lauantai 19. toukokuuta 2012

Hyppytekniikan hiominen

Niin tyypillistä, niin tyypillistä. Agissa treenit ovat keskittyneet kontakteihin ja yleisesti rataan suorittamiseen, mutta erittäin tärkeä seikka, eli hyppyjen opettaminen, on täysin unohtunut. Tänään tuli korville niin että tuntui Vappu Alatalon luennolla, missä käsiteltiin hyppytekniikan opettamista. Mitä luennosta jäi mieleen, ei mitään ja aivan hirveästi. Eli asiaa tuli tuutin täydeltä, joten kurssin jälkeen kotiin tullessa oli takki ihan tyhjänä. Onneksi tein muistiinpanoja... ;)

Ohjaajan tehtävät:

Ohjaajan tulee huolehtia siitä, että koiran fysiikka kestää lajin harrastamisen. Koiran käyttäminen säännöllisesti fysioterapiassa tulisi tehdä kisakoirilla 2 viikon ja harrastuskoirien 2 kk välein. Jos koiraa ei viedä fyssarille, seurauksena on koiran sairastuminen ja kipeytyneet jäsenet. Fysioterapeutti antaa ohjeet, kuinka fysiikkatreeniä tehdään koiran kanssa, esim. jumppaliikkeet, punnerrukset, miten koiran kanssa treenataan kestävyyttä ja kuinka se saadaan maksimikuntoon. Harrastuskoiran kanssa riittää syvien lihaksien aktivointi ja niiden hyvän kunnon ylläpitäminen.

Agissa ohjaajan tehtävänä on kertoa ajoissa suoritettavat esteet. Jotkut koirat vaativat suunnan ohjeistuksen jopa kaksi estettä ennen, mutta yleisesti ottaen riittää, että ennen estettä viimeisen laukan kohdalla ohjaa jo seuraavalle esteelle.

Ohjaajan tulisi treenata koiran kanssa jo ennen radalle menoa´, vaikka metsässä.

Koiran työ:

Koiran on löydettävä oikea reitti esteeltä esteelle, eikä matkalla saisi olla ylimääräisiä voltteja.

Esteiden ja välimatkojen hahmottaminen ja kontaktien yms. hallinta; mihin astuu, mihin sukeltaa yms. Koira mittaa matkan siten, miten monta askelta vaatii esteeltä esteelle., Onnistuneen suorituksen edellytys on hyvä itseluottamus ja omanarvontunto. Epävarma koira lisää laukka-askelia, jolloin virhearvioinnit lisääntyvät. Motivoimaton koira ravaa ja on haluton lajiin.

Ponnistuspaikan valinta, havaita missä kohtaa radalla este on sekä missä kohtaa seuraava este on, mikä on vauhdin määrä, hallita hyppytekninen taito, säilyttää hypyn voima, hallita vartaloa, pitää paino takajaloilla. Epäonnistuneessa hypyssä ponnistus on tapahtunut kaukaa tai liian läheltä. Neliöhypyssä takajaloista puuttuu voima.

Painonsiirto; ponnistuspaikan kohdalla ponnistusvoima on takajaloilla. Onnistunut hyppy vaatii kunnon kulmaukset, sillä ne toimivat jousituksena. Jos koiralla kulmaukset ovat epäsuhteelliset, ei ponnistu tapahdu joustamalla, vaan hypyt ovat hankalia suorittaa sekä hallita. Fyysisen kunnon ylläpitämisellä voi lajia kuitenkin harrastaa.

Jos koiralla on vanhoja jumeja, niiden pois hoitaminen on erittäin tärkeää. Hoito saattaa kestää jopa 6kk. Niveliä tukevat syvät lihakset on oltava kunnossa. Niitä pystyy harjoittaa tasapainoharjoituksilla. Jos lihakset ovat kunnossa, voi myös C-lonkkaisella harrastaa agia. Pentujen kanssa tulisi harrastaa vauvajumppaa, joka on lähinnä kosketusta koko kroppaan sekä pilatesta 1,5v asti.

Selän tulisi hypyn aikana pyöristyä. Syvien lihasten tehtävänä on irrottaa nikamat.

Kisojen jälkeen tehdään palauttavia treenejä.

Ponnistuskulmassa tulee huomioida, hyppääkö koira ylös- vai eteenpäin. Kuinka korkea hyppy on sekä kaarteisiin sisäänmeno suunnat. Kaikki riippuu koiran voimasta ja fysiikasta ja se vaatii kehoon voimaa.

Rimoissa
koiran on arvioitava niiden korkeus, ponnistuspaikan sijainti yms. yhdistelmät. Koira arvioi kaiken silmillään, joka tarkoittaa sitä, että koiran on pidettävä ehdottomasti katse hypyissä, ei ohjaajassa. Koira kuuntelee ohjausta ohjaajan jaloista. Jos koira on pelokas, se hyppää liian korkealle. Roiskiva koira ei kunnioita esteitä eikä sitä ole opetettu hyppäämään, on palkattu vain vauhdista, jolloin se ei opi arvioimaan suoritustekniikkaa.

Koiraa ei koskaan toruta riman pudottamisesta, sillä syy siihen on tapahtunut 4-5m ennen estettä. Sen sijaan ohjaajan tulisi analysoida tilanne ja pohtia, mitä tapahtui ennen estettä. Tähän usein auttaa vireen laskeminen. Koira tulisi totuttaa ohjaukseen fysiikan avulla sekä ohjaajan pysyminen kauempana. Koira ei koskaan pudota rimoja tahallaan. Jos koiraa rankaisee pudottamisesta, se tulee myöhässä. Lopputuloksena saattaa koirasta tulla varovaisempi, ennakkoluuloinen sekä haluton hyppäämiseen. Riman korkeuden on oltava muuttuva. Rimat voivat olla jopa killillään. Rimojen korkeutta voi vaihdella matalasta jopa maksikorkeuteen. Rimojen hahmottamisen apukeinoina voi käyttää serpentiinejä sekä huomioteippiä

Tasapainon löytäminen hypyn jälkeen;

Jos etutassuissa ei ole vaimennusta, tulee lihasjumeja. Jos koira ei kykene pehmeään alastuloon, on syynä lihasjumit. Alastuloissa tapahtuu eniten vammoja ja syynä on useimmiten nivelsiteiden jumiutuminen. Koiran huollossa tärkein kohta on lapaluiden alueella olevat lihakset. Pennuille lihastreenausta voi alkaa harjoittaa jo 4-6kk iässä, jolloin treenejä tehdään pari kertaa kuussa.

Luennon jälkeen alkoivat harjoitukset. Ensin oli pentujen vuoro.

 Esteitä oli viisi peräkkäin, joiden läpi pennut juoksivat palkalle. Tässä harjoituksessa omistaja lähettää koiran palkalle, joka on avustajalla. Kierroksia tehtiin kolme, jonka jälkeen palkka jätettiin neljännen ja viidennen esteen väliin.

 Seuraavaksi oli medit. Esteet vaihtuivat vankempiin ja mittaukset suoritettiin jaloilla. Esteiden välin tulee olla mineillä 4, medillä 5 ja maxeilla 6 jalkaa.

Esteharjoitus aikuisilla oli sama kuin pennuilla, mutta rimat olivat killissä.

Tämän jälkeen siirryttiin hypyn korkeuden harjoittamiseen.

Ensin tuli lähtöpaikka, siitä 5 jalkaa ja kaksi estettä lähekkäin, joissa ensimmäisessä oli aisa matalalla, siitä 3 jalkaa eteenpäin ja namipaikka. Hyppytekniikkaa aloitettiin harjoittamaan rima alhaalla ja jokaisen onnistuneen hypyn jälkeen rimaa nostettiin ylöspäin.

Tämän jälkeen tuli lähtö ja loppu kurssista jääkin salaisuudeksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti