Roope ja Rosa

Roope ja Rosa

sunnuntai 5. elokuuta 2012

Agi pläjäys ala Emmi, osa II

Tänään oli agiviikonlopun antina kontaktit ja kepit. Nyt olin eilisestä viisastuneena pakannut kassiini vihon ja kynän ja muistin jopa käyttää niitä. Muutaman kuvankin sain ikuistettua =).

Kontaktit:
  • Kontaktien suorittaminen tulee suunnitella tarkasti ennenkuin opettaa ne koiralle. Kun on tietty tapa päätettynä, vasta sitten opetetaan se koiralle ja se tehdään AINA samallalailla.
  • Keinussa on tarkkaa se, että sen täytyy olla laskeutunut, ennenkuin koira saa jatkaa matkaa.
  • Puomissa kontaktialueelle täytyy osua ainakin yksi jalka, muuten suoritus on hylätty.
  • Koska koira ei hahmota eri värien vaihtumista, on kontaktit hyvä opettaa niin, että etujalat ovat maassa ja takajalat kontaktilla. Tätä kutsutaan 2on2off asennoksi. Apukeinoina voi käyttää esim. nami/kosketusalustaa, joka sijoitetaan puomin päähän maa-alueelle, niin että väkisinkin tassut jäävät puomin ja alustan väliin. Ylösmenossa voi myös palkata ylösmenosta. Nami ja vapautus annetaan kontaktialueella ja vasta sitten saa jatkaa matkaa. Järjestys opetuksessa on, että opetetaan ensin alastulo, vasta sitten ylösmeno. Se, mitä minä olen käyttänyt, on ollut milloin mikäkin keino. Välillä namilla palkaten puomin alaosassa, istumakohdalla ei niin väliä, välillä juoksua pallolle, joka on puomin eteen laitettuna. Valitsemani keino on huono, sillä se on vaihteleva ja toisekseen, kun en ole tarkkaa pysäytyspaikkaa koiralle määritellyt, niin niistä on tullut aina vain epävarmempia ja epävarmempia. Monta kertaa olen päätäni lyönyt seinään, kun en ole tajunnut minkä virheen tein. Nyt tiedän ja seuraava sotasuunnitelma onkin jo valmis.
  • A:n voi opettaa juoksemalla, johon apuvälineenä käytetään länkiä. Kokeilin pelkällä nurmella juoksuttaa Roopea länkien läpi namille ja se hiffasi sen. Ainut ongelma oli, että Roope juoksi namille häntä pystyssä ja samalla kaatoi länget mennessään. Tämän jälkeen länget vietiin puomin päähän ja se hiffasi sen heti. Pari kertaa juoksutin Roopea pelkästää puomilla, sen jälkeen päästin Roopen palkaksi putkeen. Vaikka putki on houkutteleva, siitä huolimatta Roope juoksi länkien alta ja siitä putkeen. Ensi keskiviikkona olisi tarkoitus mennä Bauhausiin hakemaan tarvikkeita ja tehdä omat länget. Ilman niitä en suostu enää treenaamaan kontakteja =).
  • Jos koira pelkää keinua, on se hyvä totuttaa ensin pelkästään keinun ääneen. Tässä appari keinuttaa keinua maahan ja ohjaaja syöttää namia koiralleen, jotta se oppisi rentoutumaan, vaikka vieressä kolisisikin.Tämän jälkeen voi vaikka laittaa pöydät keinujen päähän ja koira kävelisi lievästi keinuvalla alustalla edes takaisin. Roopellahan on melkoisia pelkotiloja keinun kanssa, joten kokeilimme rohkaista sitä niin, että minä syötin namia Roopelle keinun päässä ja samalla Emmi toisesta päästä jarrutti keinua, jotta se ei kolahtaisi lujaa eikä tekisi äkkinäistä liikettä. Ensimmäisellä kerralla Roope tapansa mukaan pysähtyi keinun keskelle ja siitä hiipi pikkuhiljaa kohti päätä. Seuraavilla kerroilla Roope rohkaistui joka kerta vähän enemmän ja enemmän ja jo viidennen harjoitus kerran jälkeen Roope juoksi vauhdilla ja teki tavanomaisen pysähdyksen vasta sitten, kun matkaa keinun keskikohdasta päähän oli enää 1/3 osaa jäljellä.
Kepit:

  • Käsiopetuksen avulla koira oppii katsomaan vain ohjaajan käsiä, se ei opi tekemään itsenäisiä päätöksiä kepeillä, miten ne kuuluisi suorittaa.
  • Kuja - laitetaan kaksi keppiriviä vierekkäin kujamaisesti ja koira juoksee siitä läpi. Tämän jälkeen niitä lähennetään toisiaan aina vähitellen, kunnes ne muodostavat keppimuotoisen kuvion.
  • Kolmas tapa on opettaa ohjureilla. Ne asetetaan sille korkeudelle, että koira ei pääse ali eikä yli. Keppejä on max 4 ja väleihin laitetaan namia. Kun koira keksii, miten kepit tulee suorittaa, ohjurit pikkuhiljaa häivytetään niin, että ne lasketaan alemmas ja alemmas, kunnes ne ovat maassa ja kohta ne voikin jo poistaa.
  • Vinokepit - hyvä ja huono keino. Joillakin koirilla saattaa tulla tapa, että ne alkavat ryysiä, jolloin saattaa tulla tilanne, että koira vahingoittaa itseään, kun jonain kertana kepit eivät joustakaan.
Summa summarum, viikonloppu oli aivan loistava ja sain monta vinkkiä, miten jatkaisin treenaamista tästä eteenpäin =).

 Roope ja Rosa odottamassa vuoroaan
 Freiya hujauttaa hienosti kontakti alueelle
 "Mitäs sitten???" -tuumii Freiya
Judy juoksee länkien alta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti