Roope ja Rosa

Roope ja Rosa

torstai 6. joulukuuta 2012

Melkein valmis toko poika

Toko viikonloppu 1-2.12.2012
Kouluttaja: Hanna Toivola

11 tuntia tiukkaa tokoa, vähän muistiinpanoja, jonkin verran kuvia. Siinä välissä flyball treenit ja kahdet pikkujoulut. Tällä kertaa koulutuksessa mukana oli Roope, Rosa oli mummolassa.

Treenit oli suunniteltu niin, että välillä oli luentoa ja välillä harjoittelua. Ensimmäisenä päivänä treenasin Roopen kanssa ensimmäisenä, toisena päivänä toisena. Vahvistusta hain seuraamiseen ja liikkeestä pysähtymiseen. Hyvien neuvojen lisäksi kaupan päälle tuli monta uutta ideaa. Mutta lyhyesti muistiinpanot:

  • TOKO:ssa ohjaaja on passiivinen, koira on aktiivinen. Lajina TOKO ei ole tiukkaa vääntämistä, vaan se on hauskaa leikkiä. Treenit tulee suunnitella harjoiteltavaksi aina leikkien.
  • Alusta asti harjoitellaan kaikkia liikkeitä. Yhden liikkeen junnaamiseen kyllästyy nopeasti. 
  • Jokainen treeni suunnitellaan niin, että tulee monta onnistumista. 
  • Virhe on hyvä asia, silloin pystyy korjaamaan oikeaan liikkeeseen.
  • Koiria tulisi auttaa siirtymään liikkeestä toiseen niin, että sille kerrotaan mitä seuraavaksi tapahtuu. Esim. "mennään hypylle..."
  • Koiran tehdessä väärin, ei sitä palkata. Koira ohjataan oikeaan liikkeeseen ja sitten yritetään uudelleen. Vasta onnistuneen suorituksen jälkeen palkataan.
  • Uusi harjoite pilkotaan, pilkotaan, pilkotaan ja pilkotaan... Esim. noutamisen pilkkominen; nouto, pito, vauhti yms. kaikki erikseen.
  • Jos koiralle tarjotaan joka välissä namia tai lelua, on kisa suoritus toooooosi pitkä. Palkkaa sosiaalisella tavalla, esim. innokkaalla äänellä. Sitä tarvitaan paljon.
  • Mitä et koiran halua tekevän kisoissa, sitä se ei tee treeneissäkään.
  • Ohjaajalla tulisi olla mielikuva, miltä liikkeen täytyisi näyttää.
  • Ota tavoitteita - välitavoite oltava pieni.
  • Älä koskaan käytä sanaa EI treeneissä. Jos käytät, sano SEIS tms, joka kertoo liikevirheestä.
  • Kun koira nuuskii maata, ota se syliin ja vie se pois. Nuuskiminen on toiminto, sen voi kieltää.
  • Koiran koulutuksessa on oltava musta-valkoinen. 
  • Koulutuksen esivaiheessa voi käyttää leluja tms. Esim. metallinoutoa voi harjoitella t-lusikalla.
Mitä harjoiteltiin:

Roopella on ollut hankaluuksia tulla sivulle yhdellä käskyllä. Aina on joutunut ottamaan uuden askeleen ja pyytämään se uudelleen sivulle. Tai sitten olen sanonut "korjaa", jolloin se tulee sivulle oikealle kohdalle. Kaksoiskäskystä oli päästävä eroon, joten teimme harjoitusta niin, että menin Roopen eteen seisomaan ja sanoin "sivulle" ja samalla vedin sen namin avulla oikealle kohdalle. Tämä tuli meille läksyksi ja kahden viikon joka iltaisen treenin jälkeen tämä pitäisi olla kunnossa. Viime tiistaina tein treenikentällä sitä ensimmäisen kerran, eikä Roopea tarvinnut kuin kolme kertaa vetää namilla, niin se jo tuli ilman apuja suoraan siihen kohtaan, kuin mihin pitikin.


Kaukoliikkeissä voi koiran opettaa niin, että joko etujalat tai takajalat pysyvät paikoillaan. Tässä harjoituksessa voi takajaloista pitää kevyesti kiinni, joka on merkki koiralle, että niiden pitää pysyä paikoillaan. Samaan aikaan namia vedetään koiran nenän edessä niin, että se nousee seisomaan, menee maahan ja istumaan. Liikkeen harjoittaminen aloitetaan opettamalla niin, että koiran liike on hyvin pieni heijaaminen, ei loppuun asti vietyä liikettä. Koska harjoite on rankka lihaksille, sitä ei voi tehdä joka päivä eikä pitkää aikaa kerrallaan. Tietenkin itsekin oli kokeiltava kotona liikkeen tehoa ja jo muutaman liikkeen vaihdon jälkeen alkoi vatsalihaksissa tuntua. =).
 

Kun kaukkareita opetetaan, niin voi käyttää sanallista käskyä sekä käsieleitä samaan aikaan. Se, kumpi on vahvempi, jää voimaan. Suositeltavaa kuitenkin olisi, että ne olisi käsiliikkeet, sillä matkaa koiraan on aika paljon ja sanat saattavat hukkua ympärillä vellovaan meteliin.

Ruutua harjoittelimme niin, että goutsi meni ruutuun, pamautti palloa maahan ja huusi iloisesti "ruutu!" Samaan aikaan minä pidin Roopea pannasta kiinni ja nostatin sitä hokemalla sen korvaan "ruutu, missä ruutu, ruutu..." Kun päästin pannasta irti, lähti Roope ruutuun ja jäi odottamaan palkkaa. HUOM! Palkkaa ei viety/jätetty ruutuun, vaan sen avulla herätettiin koiran huomio. Kun se oli siellä, heitti goutsi sivusta palkan Roopelle.

 Sama harjoite toisinpäin. Minä paukutan palloa ruudussa ja goutsi pitää pannasta ja nostattaa Roopen intoa. Lopputuloksena oli, että Roope meni iloisesti juosten ruutuun. Ongelmana oli mun hidas palkkaaminen. Tässä pitää kehittää itseään vielä toooooosi paljon.

 Noutoa harjoiteltiin monella eri tapaa. Tässä leikitään kapulan kanssa, sitten se heitetään ja käskystä koira lähtee perään.

Roopen kanssa saimme läksyksi harjoitella vauhtia. Sen kanssa on harjoiteltu vain sivulle tuloa kapulan kanssa, joten vauhti on jäänyt treenaamatta. Avuksi otimme kiertämisen. Kapula laitettiin esteen viereen, Roope kiersi sen ja paluumatkalla otti kapulan suuhunsa ja alkoi tulla mua kohti. Kun Roope pääsi vauhtiin, niin tempasin lelun takataskusta ja huusin "kiinni". Aluksi Roope ei muistanut harjoitetta ja oli aivan äimänä, miten kapulan kanssa saisi vielä lelunkin suuhunsa. Toisella kierroksella se jo muisti tämän harjoitteen ja heitti hyvissä ajoin kapulan suustaan päästäkseen leikkimään. Myös tätä meidän tulisi harjoitella pari viikkoa.

 Tunnistusnoutoa harjoittelimme yhdellä kapulalla. Sitä pidettiin kädessä noin 10 sekuntia, heilutettiin koiran nenän edessä sanomalla "oma" ja sitten se vietiin pihtien avulla piiloon. Koira lähetettiin etsimään kapulaa sillä käskyllä, mikä hetkeä aikaisemmin oli sille kerrottu. Vinkiksi saimme, että kannattaa merkata lyijykynällä se oma kapula siinä vaiheessa, kun niitä on enemmän. Kuulakärkikynää ei kannata käyttää, koska siinä on vahva haju. Läksyksi saimme harjoitella tätä piilottelemalla kapulaa lumen sekaan sekä harjoitella pelkkää pitoa. Nouto ja pito harjoitellaan erikseen.

 Noudon esiopetus harjoitellaan kahden lelun avulla. Ensin toisen lelun kanssa yritetään koira saada leikkiin mukaan. Kun se syöksyy lelulle, muuttuu se passiiviseksi ja ohjaaja alkaa leikkiä toisella lelulla. Kun koira syöksyy siihen, muuttuu se taas passiiviseksi ja alkaa leikkimisen toisella lelulla. Tätä sitten jatketaan ja jatketaan...

Hyppytreeniä en ole Roopen kanssa enää harjoitellut vuosiin. Siispä halusin myös siihen vinkit. Kuiskasin Roopelle, että mennään hypylle samalla , kun astelimme hypylle. Heitin pallon hypyn yli ja sanoin Roopelle "hyppy". Roope hyppäsi esteen yli pallon perään. Sama harjoite ilman palloa ja taas se meni yli... Seuraavaksi sanoin jo "seiso" ja se jäi esteen takana seisomaan katse muhun käännettynä. Sitten pallon heitto palkaksi. "Niin, mikä ongelma oli????", kysyi goutsi. Olin ihan ymmälläni. Viimeksi kun tätä harjoiteltiin, niin Roope ei tunnistanut edes "hyppy"-sanaa. Siinä vaiheessa, kun mun piti siirtyä Roopen viereen, alkoi pakka hajota ja Roope alkoi kävellä mua kohti. Siinä se ONGELMA oli.... Läksyksi sain harjoitella Roopen kanssa niin, että jätän sen seisomaan esteen taakse, kävelen esteen toiselle puolelle ja palaan sen luokse.

Merkkiä opeteltiin niin, että pallo laitettiin merkin taakse ja lähetettiin koira merkille. Tämän jälkeen tehtiin sama harjoite niin, että palloa ei enää jätetty merkin taakse. Seuraavaksi harjoiteltiin pelkästään merkin taakse menoa. Namin avulla se houkuteltiin oikealle kohdalle ja annettiin palkka. Tässä taas läksyä pariksi viikoksi...


Niin kuin näkyy, viikonloppu oli rankka, mutta erittäin antoisa =)!

SUPER kiitokset Espanvesikoiraharrastusyhdistykselle sekä Hannalle!




5 kommenttia:

  1. Pieni korjaus: kaukokäskyissä saa olla suullinen käsky ja käsimerkki mutta luoksetulossa piti valita vahvempi. Paljon tsemppiä treeneihin ja tuleviin kisakoitoksiin! -Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Treenejä jatkamme ilolla uusin eväin, kisat onkin sitten toinen juttu =). Ne taitaa jäädä meiltä väliin.

      Poista
  2. Hellurei! Vihdoin muistin tulla vakoilemaan teidän blogia. Kiva lueskella jonkun muunkin fribajuttuja kuin omia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, sä löysit meidät =)! Mä yritin tulla sun sivuille sun nimen avulla, mutta taisin eksyä =)! Mikäs se teidän osoite on??? Mä katson heti sieltä päivän uudet vinkit ;)

      Poista
  3. Meidän osote on seonkoira.blogspot.com. Teretulemast, vaikka tuskin siellä mitään vinkkejä - ainakaan hyödyllisiä- on ;)

    VastaaPoista