Roope ja Rosa

Roope ja Rosa

sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Kameran käyttökoulu osa 5, aukko ja suljin

Syyskuun Koiramme -lehdessä oli artikkeli tilannekuvaamisesta. On se vaan niin, että turha se on lukea käyttöohjeita, jos ei ymmärrä, mitä kuvaa ja minkälaiset asetukset on oltava päällä. Artikkelissa oli hienosti kerrottu, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon.

Ensinnäkin pitää huomioida, että sarjakuvaus on päällä. Hyvä, tämän olen tajunnut ja minulla on sarjakuvaus aina päällä.Toiseksi aktiivinen tarkennus on oltava aina päällä. No, tämän tajusin viime viikonloppuna, heh. Kolmanneksi tärkein oli ISO-herkkyyden valinta. Olen kyllä tietoinen, että kamerasta sellainen asetus pitää löytyä, vaan en ollut tajunnut, miten sitä muutetaan. Eilen illalla kävin ohjeita läpi moneen kertaan ja yhtäkkiä minulle valkeni, että kamerassani on pienen pieni nypykkä, josta ISO - tai aukon arvon voi säätää. WAU! Neljänneksi tärkein oli kuvanvakaimen pois kytkentä. Jos se on päällä, niin se hidastaa automaattitarkennuksen toimintaa. Itse kuvaamiseen vinkkinä oli, että kuvan seuranta pitäisi tapahtua etsimen läpi, ei kennon avulla. Artikkelin mukaan näyttö esittää kaiken pienellä viiveellä, kun taas etsin reagoi kuvan tallentamiseen paljon, paljon nopeammin. Hyvä, nyt on ohjeet luettu ja asetukset vaihdettu. Aamun valjettua ponkasin innoissani sängystä ja lähdin innolla metsään kokeilemaan opittuja asetuksia.

"Jaaa..., mitenkäs se menikään...? Hmmm.... Siis tästä tuli ISO-luku ja tästä Aukko. Hyvä, just. Sitten urheiluasetus päälle. Just, voisin ottaa vaikka sen luovan urheilun. Siis mitä? Ruutu pimeni. Ei siis sitä. No, kokeilen normaalia. Joo, tämä toimii." Ja eikun kuvaamaan.

Etsimen kautta oli huomattavasti vaikeampi kuvata kireiden hartioiden takia. Sinnikkäästi kuitenkin kuvasin aina siihen asti, kun huomasin, että urheiluasetuksella ei voi ISO-arvoa säätää, vaan kamera säätää sen puolestani. Ja kun kamera saa päättää, luvut on ihan toista, kuin mitä pitäisi olla. Tästä suivaantuneena kotiin päästessäni otin jälleen artikkelin ja käyttöohjeet esille. Kuinka ollakaan, en ollut tajunnut yhtä lausetta. Kuvausohjelmaksi kannattaa valita A tai S. Ihmettelen suuresti, miksi kamerassa on urheilu asetus, jos sitä ei voi käyttää. Mihin se perustuu ja minkälaisessa tilanteessa sitä voi käyttää, jos ei kerran koirien liikkeeitä sillä voi kuvata. Muutaman mielestäni onnistuneen kuvan kuitenkin sain, onneksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti